...και τώρα τι τρώμε;

Με τη φιλοδοξία να διατηρήσουμε τις παλιές παραδοσιακές γεύσεις και να δημιουργήσουμε συνάμα,σύχγρονες με ελληνική ταυτότητα....γι αυτό μη διστάσετε να μας στείλετε τις συνταγές σας...


                            ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Τηγανητό κουνουπίδι µε κουρκούτι μπίρας και σάλτσα γιαουρτιού...
 

ΥΛΙΚΑ

1  κουνουπίδι Ζαγρός, καθαρισμένο και χωρισμένο σε μπουκετάκια

 1 μικρό κουτάκι μπίρα

 1 κ.σ. πάπρικα (καυτερή)

 αλάτι

 φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας ή παρμεζάνα

 ελαιόλαδο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μικρές φουντίτσες.

Ετοιμάζουμε το χυλό. Σε μπολ ρίχνουμε την μπίρα, την πάπρικα, το τυρί ,το αλάτι, το πιπέρι και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τόσο ώστε να φτιάξουμε ένα κουρκούτι.

Βουτάμε κάθε μπουκετάκι στο χυλό και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει καλά.

Σάλτσα γιαουρτιού :

1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

1 κ.σ. γεμάτη μαγιονέζα

 1/2 κ.γλ. μουστάρδα

1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


 

Μελιτζάνες; Μπλιαξ!

Ένα από τα λαχανικά που τα παιδιά δύσκολα συμπαθούν είναι η μελιτζάνα.


Η διατροφική της αξία της όμως είναι μεγάλη αφού αποτελεί καλή πηγή Mg, ενός ιχνοστοιχείου που φαίνεται να προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου ενώ είναι καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β και κυρίως θειαμίνης, νιασίνης,φυλλικού και πυριδοξίνης.

Βάλτε την άμεσα λοιπόν στο διατροφολόγιο του παιδιού σας δοκιμάζοντας της με διάφορους συνδυασμούς. Πάρτε μια γεύση από την παρακάτω συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

- 4μεγάλες μελιτζάνες

- 2κούπες ανάμεικτα τυριά που λιώνουν

- 2αυγά

- 2ντομάτες τριμμένες

- 3κουταλιές σούπας μαϊντανό

-Αλάτι και πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόψτε τις μελιτζάνες στη μέση και με ένα κουτάλι καθαρίστε τες από μέσα (να γίνουν σαν βαρκούλες). Χτυπήστε τα τυριά μαζί με τα αυγά, ρίξτε αλάτι και πιπέρι .Προσθέστε τριμμένη την μελιτζάνα που αφαιρέσατε. Γεμίστε με το μίγμα και ρίξτε από πάνω την τριμμένη ντομάτα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ψήστε στους 180 βαθμούς για20 λεπτά περίπου.


Τα παιδιά σίγουρα θα σας ζητήσουν κι άλλο!


Pancakes με κολοκυθάκια και όχι μόνο…

ΥΛΙΚΑ

4 κολοκυθάκια τριμμένα περίπου  4 φλιτζάνια

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3 μεγάλα αυγά (ελαφρώς χτυπημένα)

1  φλιτζάνι  τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα ή ό,τι τυρί έχετε

λίγο δυόσμο

4 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ελάχιστη σόδα  φαγητού

πιπέρι

λίγο βούτυρο ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού τρίψουμε τα κολοκυθάκια και τα αλατίσουμε, τα αφήνουμε σε τρυπητό να βγάλουν τα υγρά τους (περίπου 1 ώρα).

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα μικρό αντικολλητικό  τηγάνι, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και το βουτυρώνουμε. Βάζουμε 3-4 κουταλιές από το μείγμα και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να ροδίσει από την κάτω πλευρά. Γυρίζουμε προσεχτικά με μια σπάτουλα και αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το μείγμα βουτυρώνοντας αν ξαναχρειαστεί λίγο το τηγάνι.

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας (πατάτα τριμμένη, καρότο, πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι…)     

                                                                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!        


Αφράτη Ομελέτα με παντζάρια και φέτα

Υλικά
 μίσχοι και φύλλα από παντζάρι (ζαγρός)
2 ή 3 αυγά ανά άτομο(ζαγρός)
4 κ.σούπας γάλα
1 πρέζα μαγ.σόδα
φέτα
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη
2 κ.σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα τους μίσχους και τα φύλλα από τα ελαφρά βρασμένα παντζάρια και σωτάρουμε.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα και τη σόδα, προσθέτοντας αλάτι, ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι και το μίγμα των χτυπημένων αυγών. Ψήνουμε την ομελέτα για περίπου 5΄ και την αναποδογυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τριμμένο τυρί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
 tip:Εάν θέλετε η ομελέτα να γίνει αφράτη πριν την γυρίσετε, στα πρώτα 5 λεπτά σκεπάστε την με το καπάκι του σκεύους που θα χρησιμοποιήσετε…
                                                                                                   Καλή επιτυχία!
ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

 Υλικά
 μαρούλι σγουρό
 μαρούλι lollo rosso
 σπανάκι (τα φύλλα )
 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
 Λίγη ρόκα
 1 κόκκινο μήλο,1 πράσινο , κομμένα σε κύβους
 μανιτάρια κουμπάκια (προαιρετικά)
 Λίγο κουκουνάρι
 μαύρες σταφίδες


 Για την σως
 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
 1 πρέζα αλάτι
 1 πρέζα πιπέρι
 ½ κουταλάκι αγνό μέλι
 (Χτυπήστε όλα τα υλικά σε σέικερ ή σε ένα άδειο βαζάκι)


 Εκτέλεση
 Πάρτε μια μεγάλη ανοικτή σαλατιέρα ή πιατέλα και απλώστε κατ’ αρχήν τις κομμένες πρασινάδες. Προσθέστε το κρεμμυδάκι, τα μήλα τα μανιτάρια το κουκουνάρι και τις σταφίδες.
 Περιχύστε την σαλάτα με την σάλτσα και σερβίρετε.


                                                                                                   Καλή επιτυχία!








Λάχανο με μπύρα
Υλικά
1 λάχανο 1½ κιλό περίπου
μια χοντρή φέτα ζαμπόν ή λίγο μπέικον
3-4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 ποτήρι μπίρα
αλάτι, πιπέρι
χυμός λεμονιού
 
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το λάχανο, κόβετε τα φύλλα του από τον κορμό και τα πλένετε με νερό ανακατεμένο με χυμό από λεμόνι.
 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ζαμπόν ή μπέικον  που έχετε προηγουμένως ψιλοκόψει.
 Τα αφήνετε να σιγοψήνονται για 15’ περίπου και τότε προσθέτετε τα λαχανόφυλλα κομμένα , αλάτι και πιπέρι. Τα ψήνετε σε χαμηλή φωτιά για 45’ περίπου ανακατεύοντας κάπου-κάπου με ξύλινο κουτάλι.
 Όταν θα έχουν συμπληρωθεί τα πρώτα 25’ ψησίματος, προσθέτετε την μπίρα και συνεχίζετε το ψήσιμο.
 Σερβίρετε το λάχανο ζεστό μαζί με λουκάνικα βραστά.

                                                                      Καλή Επιτυχία!



Τι θα λέγατε, αν συνδυάζαμε τα υλικά της κλασικής λαχανοσαλάτας με το γιαούρτι και τους ρουμπινένιους σπόρους του ροδιού;

 

Υλικά

3 φλιτζάνια άσπρο λάχανο, λεπτοκομμένο

1 φλιτζάνι κόκκινο λάχανο, λεπτοκομμένο

1 φλιτζάνι τριμμένο καρότο, καλά στυμμένο

1 μεγάλο πράσινο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο μικρά κυβάκια

Λίγο σέλερι (τα τρυφερά φύλλα μόνο - ποικιλία σέλινου με χοντρά μακριά κοτσάνια. Όταν αφαιρεθούν οι ίνες από τα κοτσάνια, είναι πολύ τρυφερό με δροσερή απαλή γεύση σέλινου.)

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το άσπρο μόνο ή το άσπρο μέρος από 1 μικρό πράσο

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλάκι ξίδι λευκό

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

200γραμ. στραγγιστό γιαούρτι ελαφρύ

150γραμ. μαγιονέζα, χωρίς αυγά

1 κουταλάκι μουστάρδα πικάντικη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Τρίβουμε το καρότο, το στύβουμε καλά και το προσθέτουμε στο λάχανο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το σέλερι , καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε όλα μαζί στο μπολ.

Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα. Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξίδι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε λίγη περισσότερη από τη μισή ποσότητα  του μείγματος στα λαχανικά και τα ανακατεύουμε, για να ενωθούν. Το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού το βάζουμε στο ψυγείο.

Τοποθετούμε τη σαλάτα σε ένα μπολ ή  μια φόρμα του κέικ με τρύπα, καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνουμε δύο περίπου ώρες στο ψυγείο για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να σφίξει.

Για να τη σερβίρουμε, τη βγάζουμε από το ψυγείο, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε τη μεμβράνη.

Την καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού, τη διακοσμούμε με σπόρους ροδιού και κλωναράκια μαϊντανού.

 

                                                                                         Καλή Επιτυχία!

 

Ευχαριστούμε τη φίλη Πηνελόπη που μας έστειλε τη συνταγή και την φωτογραφία (την διάβασε –όπως μας γράφει η ίδια-στο διαδίκτυο, την εκτέλεσε και ενθουσιάστηκε)!










Σαλάτα με λάχανο και  ντρέσινγκ γιαουρτιού

1/2 λάχανο ζαγρός ψιλοκομμένο ή περασμένο από το μαντολίνο

3 μεγάλα καρότα ζαγρός, τριμμένα (στη χοντρή πλευρά του τρίφτη του κρεμμυδιού)

λίγο σέλινο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το ντρέσινγκ:

1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη

6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά

1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

λίγο ξύσμα λεμονιού ακέρωτου

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάχανο, το αλατίζουμε και το πιέζουμε ελαφρά να αφήσει τα υγρά του.  Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τα ανακατεύουμε καλά.

Ντρέσινγκ: Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μουστάρδα και το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα, το αλάτι και το πιπέρι.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ, ανακατεύουμε και την βάζουμε στο ψυγείο να «δροσίσει» λίγο πριν την σερβίρουμε.

                                                                                          ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!











Πράσα με μανιτάρια ογκρατέν

4-5 πράσα ζαγρός
λίγα μανιτάρια φρέσκα
2-3 πράσινες πιπεριές ζαγρός
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
λίγο γάλα (προαιρετικά)
κεφαλοτύρι τριμμένο (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας)
3-4 αυγά
λίγη φυτίνη ή βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τις πιπεριές, τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα πράσα και ανακατεύουμε.
Παράλληλα έχουμε βάλει να ζεστάνουμε τη φυτίνη έτσι ώστε να γίνει λάδι (όχι να κάψει).
Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα ελαφρά βουτυρωμένο πυρέξ και βάζουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα με τα πράσα. Έπειτα ρίχνουμε από πάνω τριμμένο τυρί, και μερικές κουταλιές από το λάδι. Στη συνέχεια βάζουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα.

Αφού το κάνουμε αυτό, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος (αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο γάλα) και το αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε στο πυρέξ.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και καλύπτουμε με τυρί τριμμένο.

Τέλος, ρίχνουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

 
                                                                                       Καλή Επιτυχία!













ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Υλικά

500γρ. μακαρόνια (βίδες ,πένες…)

1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 πράσινη ψιλοκομμένη πιπεριά ζαγρός

1 κόκκινη ψιλοκομμένη πιπεριά ζαγρός

2 μελιτζάνες μικρές σε κυβάκια ζαγρός

4 ώριμες ντομάτες σε κυβάκια ζαγρός

1 πρέζα ζάχαρη

150 γρ. σκληρή φέτα                                                                                      

Λίγος φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος ζαγρός

1/2 φλιτ. του τσαγιού ελαιόλαδο περίπου

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμύδι και 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

 Στη συνέχεια προσθέστε τις πιπεριές και σοτάρετε για 3 λεπτά. Προσθέστε και τις μελιτζάνες και σοτάρετε και αυτές για 5 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Μόλις τελειώσετε το σοτάρισμα προσθέστε τις ντομάτες και τη ζάχαρη. Βάλτε και 1 φλιτ. του τσαγιού νερό περίπου και το αλατοπίπερο. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει.

Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώστε τα και προσθέστε τα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Προσθέστε και την φέτα θρυμματισμένη και ανακατέψτε καλά μέχρι η φέτα και η σάλτσα να πάνε παντού. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε τη μακαρονάδα να σταθεί για 5 λεπτά πριν σερβίρετε.

                                                                                           ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!




ΕΥΚΟΛΟ ΣΟΥΦΛΕ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Υλικά

100 γρ. βούτυρο

10 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα

3 αβγά

1 κρέμα γάλακτος μεγάλη

Λίγο γάλα

100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη ( ή τυρί της αρεσκείας σας)

100 γρ. τυρί ένταμ τριμμένο

2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες (ζαγρός)

2 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες (ζαγρός)

2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες (ζαγρός)

2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες (ζαγρός)

20 γρ. βασιλικό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση


Ψήνουμε τα λαχανικά (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές) στον φούρνο στους 200oC για 10λεπτά περίπου.


Αλείφουμε ένα πυρίμαχο ταψί με τη μισή ποσότητα βουτύρου.


Μουσκεύουμε ελαφρά τα ψωμάκια του τοστ σε λίγο γάλα και τα τοποθετούμε στο ταψί.


Τοποθετούμε τα ψημένα λαχανικά εναλλάξ στο ταψί.


Προσθέτουμε τις φέτες ντομάτας, τον βασιλικό και τα τριμμένα τυριά.


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και τα αβγά μαζί με ανάλογο αλατοπίπερο.


Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα τριμμένα τυριά.


Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το περιχύνουμε πάνω από το ταψί.


Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C.


                                                                           ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
















ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ  (για τα πρώτα κρύα βράδια)

Υλικά
ελαιόλαδο
4-5 πράσα ζαγρός καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος μόνο)
4-5 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
3 φλιτζάνια ζωμό κότας ή λαχανικών
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ζαγρός ή λίγο ξερό
2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός ζαγρός
γιαούρτι στραγγιστό
λίγο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα σε μέτρια φωτιά για 5΄-6΄, να γίνουν διάφανα. Κρατάμε 2 κ.σ. πράσα για να γαρνίρουμε τα πιάτα στο τέλος.
Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες, το ζωμό ή το νερό και το γάλα. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα λαχανικά για 25΄-30΄.
Τα τελευταία 5΄ προσθέτουμε  το θυμάρι. Αφήνουμε να κρυώσει η σούπα για 10΄. Αφαιρούμε το θυμάρι (αν είναι φρέσκο) και πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μίξερ.

Ξαναβάζουμε τη σούπα στην  κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εάν σε αυτό το σημείο η σούπα μας φαίνεται  πολύ παχιά μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζωμό ή με ζεστό γάλα.

Μοιράζουμε σε μπολ ή βαθιά πιάτα και προσθέτουμε από μία κουταλιά της σούπας
γιαούρτι σε κάθε μερίδα. Γαρνίρουμε με λίγα από τα σοταρισμένα πράσα που
κρατήσαμε στην άκρη και τρίβουμε έξτρα πιπέρι.

                                                                                                          ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

                                                              Ευχαριστούμε την γιαγιά Καίτη για την συνταγή…


                                    Φθινοπωρινή σαλάτα


Υλικά

3 μελιτζάνες ζαγρός, κομμένες σε κύβους

3 πιπεριές Φλωρίνης ζαγρός, κομμένες σε λεπτές λωρίδες

2 μέτρια κολοκυθάκια ζαγρός,κομμένα σε κύβους

1 φλιτζάνι κυβάκια και τρίμματα φέτας

1 σκελίδα σκόρδο, κομμένο σε φετάκια

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

3/4 του φλιτζανιού ξίδι από κρασί ή λευκό balsamico

μαϊντανός ψιλοκομμένος

 δυόσμος ψιλοκομμένος 

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Το ίδιο κάνουμε και με τα κολοκυθάκια.

 Στο ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε για λίγο τις μελιτζάνες να μαραθούν, όχι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τα κομμένα κολοκυθάκια και αφήνουμε να σοταριστούν 1΄- 2΄.

Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε να σοταριστεί 1΄- 2΄.

Σβήνουμε με το ξίδι, αφήνουμε για 1΄και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, τη φέτα, τα μυρωδικά και αλατίζουμε. Τρίβουμε  πιπέρι, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε!

                                                                                      ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!




Επειδή καλοκαίρι χωρίς ντομάτα  δεν νοείται...

Ντοματοσαλάτα

Υλικά

 2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής άλεσης μπαγιάτικο , 3-4 ντομάτες μέτριες  , 1 πράσινη πιπεριά , 1μεγάλο κρεμμύδι , 1 αγγούρι μέτριο , 5-6 πράσινες ελιές , ελαιόλαδο , ξύδι μπαλσάμικο λευκό , 2 αυγά βραστά σφιχτά , θυμάρι , βασιλικός , αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα λαχανικά.
Κόβουμε το αγγούρι, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τις ελιές σε ροδέλες.
Κόβουμε το ψωμί σε μπουκιές, το βάζουμε σε ένα ταψί και το ψήνουμε στον αέρα για μερικά λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου. 
Μόλις το βγάλουμε ζεστό από τον φούρνο τοποθετούμε το ψωμί στην σαλατιέρα που θα σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε ελαφριά με τα μυρωδικά, ραντίζουμε ελαιόλαδο και λίγο ξύδι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε κομμάτια.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, τις ελιές και τα αυγά κομμένα σε τέσσερα κομμάτια.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λίγο ακόμη ξύδι.
Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και αλάτι.

(σας συστήνουμε τα λαχανικά να είναι «ζαγρός» γιατί είναι ολόφρεσκα, φρεσκοκομμένα και μυρίζουν πραγματικά καλοκαίρι…)


                                                                                          ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Κολοκυθάκια γεμιστά με μπεσαμέλ λεμονιού

Υλικά:

10-11 κολοκύθια
500γρ κιμά
2 καρότα τριμμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια του τσαγιού (πολτοποιημένη στο multi) ψίχα κολοκυθιού
2 φλιτζάνια του καφέ ρύζι καρολίνα
2 κούπες του τσαγιού φέτα τριμμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Για την μπεσαμέλ λεμονιού:

Ζωμός από τα κολοκυθάκια
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
4 αυγά
7-8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κούπες του τσαγιού κρέμα γάλακτος ή ζωμό από τα κολοκυθάκια ή νερό
Πιπέρι
Ζωμός από ένα ή δύο λεμόνια
1 κούπα του τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση

Αδειάζω τα κολοκύθια με το ειδικό εργαλείο, πολτοποιώ στο Multi όση ψίχα χρειάζομαι για τη γέμιση και την υπόλοιπη την κρατώ στην κατάψυξη για γέμιση κολοκυθόπιτας ή κολοκυθοκεφτέδες. Σοτάρω στο ελαιόλαδο τον κιμά, προσθέτω τα κρεμμύδια, τα καρότα, το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια προσθέτω την πολτοποιημένη ψίχα του κολοκυθιού, το ρύζι και τέλος τον μαϊντανό και τη φέτα. Γεμίζω τα κολοκυθάκια, τα «κουμπώνω» με μία ροδέλα πατάτας και δύο οδοντογλυφίδες το καθένα και τα τοποθετώ όρθια στη κατσαρόλα. Προσθέτω ζεστό νερό μέχρι το χείλος των κολοκυθιών και ελάχιστο ελαιόλαδο και σιγοβράζω με κλειστή την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και να γίνει η γέμιση.
Για να φτιάξω τη μπεσαμέλ λεμονιού χύνω τον ζωμό από τα κολοκυθάκια σε ένα άλλο σκεύος και σε χαμηλή φωτιά προσθέτω το βούτυρο. Στο multi χτυπάω τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι και λίγο πιπέρι και τα προσθέτω στον ζωμό ανακατεύοντας με το σύρμα. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ προσθέτω το λεμόνι και το κεφαλοτύρι.
Σερβίρω τα κολοκυθάκια σκεπασμένα με τη μπεσαμέλ λεμονιού.


                                                                                                     Καλή Επιτυχία!

 


Κρητική σαλάτα με βλίτα και κολοκυθάκια



ΥΛΙΚΑ

βλίτα

πατάτες

κολοκυθάκια

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο

χυμός λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε νερό να βράσει. Μόλις βράσει, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες τις οποίες έχουμε πλύνει και τρίψει πολύ καλά ολόκληρες. Τις βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια ολόκληρα επίσης. Τα βράζουμε για 10 ακόμη λεπτά (περίπου).Έπειτα ρίχνουμε και τα βλίτα τα οποία έχουμε πλύνει καλά και έχουμε κόψει τα πολύ χοντρά κοτσάνια. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να κρατάνε. Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε κομμάτια, κόβουμε και τα κολοκυθάκια. Ρίχνουμε όσο λαδολέμονο θέλουμε, αλάτι, πιπέρι και σερβίρουμε!
                                                                                                                           Καλή Επιτυχία!


ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Υλικά

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4  αυγά
4 φλ. τσαγιού κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1½ φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο ή φέτα τριμμένη

1½ φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)

Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε  ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο,  τον δυόσμο ,αλάτι, πιπέρι και το κεφαλοτύρι ή την φέτα. Ψιλοκόβουμε τα κολοκυθάκια, τα αφήνουμε σε σουρωτήρι και τα πασπαλίζουμε με αλάτι να ιδρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα πασπαλίζουμε έπειτα με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καλυφθούν τελείως και να αλευρωθούν. Περιχύνουμε τα αλευρωμένα κολοκύθια με το μείγμα αυγού. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Λαδώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 45΄-50΄, έως ότου ροδίσει και σταθεροποιηθεί η πίτα. Την αφήνουμε να κρυώσει  λίγο και σερβίρουμε!

                                                                                                           Καλή Επιτυχία!



Μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε στο πρόγραμμα διατροφής σας το παντζάρι;

Παντζάρια
Είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά και η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα ξεπερνά αυτή των καρότων και του καλαμποκιού. Γνωστά από την αρχαιότητα για το χρώμα τους και την ιδιότητά τους να «βάφουν». Από το φυτό τρώγεται και η ρίζα και τα φύλλα του.
Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό και σελήνιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλής διατροφικής αξίας είναι και τα φύλλα τους  αφού προσφέρουν στον οργανισμό μας σχεδόν τις ίδιες βιταμίνες που μας παρέχει το σπανάκι.

 Εκτός από τα θρεπτικά του συστατικά, το παντζάρι είναι ένα δυνατό όπλο στη φαρέτρα του φαρμακείου της φύσης αφού καταπολεμά τη γρίπη και τη βρογχίτιδα, ανακουφίζει τον οργανισμό από τις συνέπειες μιας γαστρορραγίας, αποτελεί φυσικό καθαρτικό και διαθέτει αιμοποιητικές ιδιότητες που το καθιστούν συμπλήρωμα διατροφής για όσους πάσχουν από αναιμία.

 Ο χυμός από τα παντζάρια λόγω του ότι είναι πλούσιος σε νιτρικά άλατα είναι ό,τι πρέπει για την υπέρταση και γενικότερα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ βοηθάει πολύ στο καθαρισμό των νεφρών και της χολής. Σε περίπτωση που υποφέρετε από στομαχικό έλκος, δοκιμάστε να πιείτε χυμό παντζαριών μαζί με μια κουταλιά μέλι και θα δείτε βελτίωση.
Πώς να τα καταναλώσετε: Τρώγονται συνήθως βραστά με ελαιόλαδο, ξίδι ή λεμόνι, αλλά γίνονται και υπέροχο τουρσί. Στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες μεσογειακές περιοχές, συνδυάζονται με σκόρδο, ολοκληρώνοντας έτσι την προστατευτική τους σύσταση για την καρδιά.
Θρεπτική αξία ανά 1 φλιτζάνι
• Θερμίδες 31
• Πρωτεΐνες 1,5 γρ.
• Υδατάνθρακες 8,5 γρ.
• Φυτικές ίνες 1,5 γρ.
• Σάκχαρα 7,9 γρ.

Επειδή οι ρίζες μεγαλώνουν και αναπτύσσονται στο χώμα, απορροφούν όλα τα συστατικά του. Παρόλο, λοιπόν, που είναι εξαιρετικά θρεπτικές, συχνά είναι και επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα. Γι’ αυτό, προτιμάτε τις ρίζες ζαγρός.

Σαλάτα με παντζάρι και ξινόμηλο

Υλικά:
4-5 βολβούς παντζάρια
2 ξινόμηλα μεσαίου μεγέθους
1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 2%
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
1/2 κουταλιά μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση:
Πλένετε πολύ καλά τους βολβούς των παντζαριών και τους βράζετε σε μια κατσαρόλα. Μόλις βράσουν και κρυώσουν, τους τοποθετείτε σ’ ένα μπολ, τους κόβετε στη μέση και σε πολύ λεπτές φέτες. Εν συνεχεία κόβετε και τα δύο ξινόμηλα σε λεπτά και μικρά κυβάκια. Στο μπολ προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα βαζάκι ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο και χτυπάτε καλά. Περιχύνετε την σος στη σαλάτα και ανακατεύετε. Σερβίρετε προσθέτοντας λίγη καρυδόψιχα.


Καλή Επιτυχία!























ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
Τα κολοκυθάκια αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού και μαγγανίου, πολύ καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου,καλίου, βιταμίνης C , Α, πυριδοξίνης, φυλλικού οξέος και διαιτητικών ινών και καλή πηγή των υπόλοιπων βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης Κ. Περιέχουν, επίσης, β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή.
Τα κολοκυθάκια θα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο χωρίς προηγουμένως να έχουν πλυθεί, όπου και διατηρούνται για περίπου μία εβδομάδα.





















Κολοκυθοκεφτέδες με χαλούμι ή φέτα
Υλικά
Τριμμένα κολοκυθάκια: 350 γρ. περίπου
Ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμυδάκια
Αλεύρι: 1/2 κούπα περίπου
Τριμμένο χαλούμι: 200 γρ. περίπου ή φέτα
Ξύσμα λεμονιού: από 1 λεμόνι (όχι κερωμένο)
Αυγά: 2 μέτρια
Ψιλοκομμένο άνηθο: 2 κουταλιές
Ψιλοκομμένος δυόσμος: 2 κουταλιές
Αλάτι, πιπέρι και αν θέλετε και λίγο τριμμένο σκόρδο
Τριμμένη φρυγανιά (αν η ζύμη δεν είναι αρκετά σφιχτή)
Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο: όσο πάρει για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Τρίβετε το κολοκύθι, το αλατίζετε και το αφήνετε μισή ώρα σε τρυπητό να στραγγίσει. Το στύβετε καλά με τα χέρια σας και το βάζετε σε μπολ. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το ελαιόλαδο) και ανακατεύετε. Βάζετε στο ψυγείο, μισή ώρα να σφίξει λίγο η ζύμη. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, φτιάχνετε κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε να ροδίσουν καλά και από τις 2 πλευρές. Βγάζετε τα κεφτεδάκια σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Τα σερβίρετε πολύ ζεστά. Ταιριάζουν με γιαούρτι και τζατζίκι.


                                                                                                          Καλή επιτυχία!


Tip: Αφήστε τους κεφτέδες να ροδίσουν πολύ καλά από την μία πλευρά και στη συνέχεια τους γυρίζετε να ροδίσουν από την άλλη. Μην τους γυρίσετε νωρίτερα και μην τους μετακινείτε άσκοπα μέσα στο τηγάνι, γιατί μπορεί να σκορπίσουν πριν κάνουν κρούστα.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΠΡΑΣΑ

Υλικά
1  με 1½ κιλό πατάτες περίπου
1 κιλό πράσα περίπου
1 ποτήρι άσπρο κρασί
1 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, άσπρο πιπέρι

Εκτέλεση
Kαθαρίζετε και κόβετε σε φέτες ½ εκατοστού τις πατάτες. Kαθαρίζετε και κόβετε σε ροδέλες τα πράσα (το άσπρο μέρος).
Βάζετε σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Ρίχνετε και τηγανίζετε ελαφρά τις πατάτες. Προσθέτετε το πράσο και το μαραίνετε ανακατεύοντας.
Σβήνετε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε και βάζετε το φαγητό σε πυρέξ.
Το ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
                                                                                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


ΣΑΛΑΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΟ

Υλικά
2 κούπες φασόλια
1 κονσέρβα τόνο σε νερό
1 πράσο το άσπρο κομμάτι
1 κουταλιά μέλι
 ελαιόλαδο
μαϊντανό
χυμό ενός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
λίγη μουστάρδα και λίγο σουσάμι

 Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τα φασόλια από το βράδυ. Τα βράζουμε, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ελαφρά τα φασόλια με την κονσέρβα του τόνου και τον μαϊντανό. Κόβουμε το άσπρο τμήμα του ωμού πράσου σε ροδέλες το προσθέτουμε κι αυτό και ανακατεύουμε.Χτυπάμε σε ένα σέικερ ή σε ένα βαζάκι το ελαιόλαδο με το μέλι, το χυμό λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και τη  μουστάρδα. Περιχύνουμε το μείγμα στο μπολ με τα φασόλια και ανακατεύουμε.Σερβίρουμε σε πιατέλα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο σουσάμι.
                                                                                                               ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!






















Κουνουπίδι au gratin (ογκρατέν)
Το φαγητό αυτό είναι ένας gourmet τρόπος για να απολαύσουμε ένα παραγνωρισμένο τρόφιμο...
Υλικά
1 μεγάλο κουνουπίδι ή 2 μικρά (ζαγρός)
 Για την μπεσαμέλ
4 - 5 κ.σ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
300 - 400 ml γάλα
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Τυρί κίτρινο της αρεσκείας μας
Εκτέλεση

Κόβουμε τα μικρά κουνουπίδια σε τέσσερα κομμάτια ή το μεγάλο σε οκτώ κομμάτια.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ,(για λίγο 3-5 λεπτά) και τα βγάζουμε. Κρατάμε λίγο από το νερό στην άκρη.Σε κατσαρόλα φτιάχνουμε την μπεσαμέλ λιώνοντας το βούτυρο και ρίχνοντας το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς.Προσθέτουμε το γάλα λίγο - λίγο, δηλ να αρχίσει να πήζει πριν ρίξουμε κι άλλο και προσθέτουμε γύρω στα 100 ml από το νερό που έβρασε το κουνουπίδι. Προσθέτουμε αλάτι - πιπέρι - μοσχοκάρυδο.
Βάζουμε το κουνουπίδι σε ταψί ή pyrex που έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίσει με λίγη τριμμένη φρυγανιά περιχύνουμε με την μπεσαμέλ που πρέπει να μην είναι πολύ πηχτή…(αν θέλουμε ρίχνουμε και μέσα στη μπεσαμέλ λίγο τριμμένο τυρί…) Τέλος σκεπάζουμε με φέτες τυριού ή τυρί τριμμένο.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 40' μέχρι να ροδίσει.

Tip: Αντί για μπεσαμέλ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος light. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπρόκολο(ζαγρός).

                                                                                                         ευχαριστούμε τη φίλη μας Εύα για την συνταγή…


                                                                                                            ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 


 


















ΓΕΜΙΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ αλλιώς…
Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή γεμιστής ντομάτας, με μανιτάρια και μουστάρδα. Με γεύση και λίγες θερμίδες.
υλικά
2 φλιτζάνια μανιτάρια φρέσκα
6 ντομάτες φρέσκες
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 φρυγανιές τριμμένες
Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
3 κουταλάκια ελαιόλαδο
2 κουταλάκια μουστάρδα
Λίγο αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

Αδειάστε τις ντομάτες και γυρίστε τες για λίγο ανάποδα να στραγγίξουν.
Aλατοπιπερώστε τες εσωτερικά.
Κόψτε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια και σοτάρετέ τα με λίγο λάδι.
Προσθέστε τον μαϊντανό, την μουστάρδα, μισό κουταλάκι αλεύρι και λίγο νερό.
Γεμίστε τις ντομάτες με το μείγμα και τοποθετήστε τες στο φούρνο, αφού τις πασπαλίσετε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήστε για 20 λεπτά στους 180 ºC
Δεν θα χρειαστεί να ψήσετε πολύ τις ντομάτες για να κρατήσουν την σάρκα τους.

                                                                                          
                                                                                                                 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
 
 

Υλικά:
500 γρ. φάβα
λάδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Αφού ξεπλύνετε τη φάβα 3 φορές (βράσιμο και πέταμα του νερού ),τη βάζετε να βράσει για αρκετή ώρα.. περίπου 1:30 προσθέτοντας στο νερό και λίγο αλάτι. Αυτή λιώνει μόνη της και στο τέλος θέλει ανακάτεμα για να χυλώσει. Σερβίρεται με λαδάκι λεμονάκι και φυσικά κρεμμυδάκι φρέσκο και μαϊντανό.
Τρώγεται σαν αλοιφή! Κατάλληλος μεζές για τσιπουράκι
 
Tip: Ξαφρίστε την κατά τη διάρκεια του βρασίματος και προσθέστε λίγο λάδι. Έτσι  θα φουσκώνει λιγότερο και δεν θα κάνει χάλια την κουζίνα σας.
 
                                                             Ευχαριστούμε τη φίλη Φωτεινή για την συνταγή...
                                                                                                  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


 
Σπανάκι με 4 τυριά

Υλικά:
1 κιλό  φρέσκο σπανάκι  
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πράσα
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 αυγά
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ αδιάλυτο
4 κουταλιές αλεύρι
150 γρ. ανθότυρο
150 γρ. φέτα
150 γρ. γκούντα
150 γρ. ρεγκάτο


Eκτέλεση:
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και τα πράσα κομμένα σε ροδέλες.
Αφού μαλακώσουν λίγο προσθέτουμε το σπανάκι, άνηθο, δυόσμο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα καλά, την κρέμα γάλακτος και τα τυριά που πρέπει να είναι όλα τριμμένα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Τα πασπαλίζουμε με τις 4 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο μεγάλο πυρέξ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, για μισή ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προτού το κόψουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε.
 
                                                                                                             ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!



 



















ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΦΟΡ
Υλικά:
500 γρ. πράσινης σαλάτας (σπανάκι, αντίδια, μαρούλι, lollo rosso, ρόκα,  iceberg
1 αχλάδι καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
50 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
100 γρ. ροκφόρ κομμένο σε μικρούς κύβους                          
Για το ντρέσιγκ:
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μέλι
 αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ξύδι (μπαλσάμικο) μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί και το αποσύρουμε από τη φωτιά
Σε ένα σέικερ χτυπάμε το ελαιόλαδο μαζί με το μείγμα μπαλσάμικου, το αλάτι και το πιπέρι.
Στη συνέχεια, βάζουμε  σε μια σαλατιέρα τα πράσινα φύλλα των λαχανικών, που τα έχουμε πλύνει και έχουμε κόψει προηγουμένως, ανακατωμένα. Ρίχνουμε από πάνω τα κομματάκια του αχλαδιού και του ροκφόρ και πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα.
Την περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.
                                                                                                                                           ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!




ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ:
1 κουτί ριγκατόνι
2 κεφάλια μπρόκολο
500 γρ. σπανάκι
1 κούπα ρεγκάτο Δανίας
2 κούπες γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
λίγο αλάτι
λίγο μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε τα ριγκατόνι σε αλατισμένο νερό.
Ζεματάμε το μπρόκολο κομμένο σε τουφάκια σε νερό που κοχλάζει για 2 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το αλεύρι και το βούτυρο για 3 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ, η οποία πρέπει να μην είναι πολύ σφιχτή.
Προσθέτουμε το αλάτι και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας και την μπεσαμέλ με την μισή ποσότητα ρεγκάτο και τα βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ.
Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί πάνω απο τα ριγκατόνι και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Καλή Επιτυχία!


Πασχαλινή σαλάτα ζαγρός
ΥΛΙΚΑ
 Μαρούλι
 σγουρό μαρούλι
 τρυφερά φύλλα σπανάκι
 φρέσκο κρεμμυδάκι
 λίγο πράσο το άσπρο μέρος
1 πορτοκάλι, καθαρισμένο από τη φλούδα και τη ψίχα, με τις φέτες κομμένες σε κύβους  
κουκουνάρι
σουσάμι
ΝΤΡΕΣΙΓΚ
 λευκό μπαλσάμικο
1/2 κ.γλ. ροζ πιπέρι σε κόκκους
παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
λίγη μουστάρδα ντιζόν
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε και κόβετε όλα τα λαχανικά, τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα, προσθέτετε το πορτοκάλι, το κουκουνάρι, το σουσάμι, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι ,περιχύνετε με το ντρέσιγκ και σερβίρετε.
                                                                                        ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!



Βάλτε το κόκκινο λάχανο στη διατροφή σας και απολαύστε μια εξαιρετική πηγή βιταμινών!


Το κόκκινο λάχανο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C (περιέχει μάλιστα μεγαλύτερη ποσότητα από το άσπρο λάχανο), που μας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού! Επιπλέον, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και βιταμίνη Κ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Εκτός του εντυπωσιακού του χρώματός και της διακοσμητικής του αξίας στο πιάτο, το κόκκινο λάχανο συντελεί στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Το κόκκινο λάχανο είναι εξαιρετική πηγή φυλικού οξέως, καλίου και ασβεστίου. Άρα ευεργετικό για το νευρικό σύστημα, την πίεση και την πήξη του αίματος.Ο πιο απλός τρόπος να το απολαύσετε είναι ωμό, σε σαλάτα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν βάση για να φτιάξετε νόστιμες σαλάτες ή και σκέτο, με λίγο τριμμένο καρότο κι ελαιόλαδο. Για να διατηρήσετε τα θρεπτικά του συστατικά, μην το μαγειρεύετε έντονα.
Προτεινόμενες συνταγές:

ΣΑΛΑΤΑ

Υλικά
2στήθη κοτόπουλο
Κόκκινο λάχανο
Άσπρο λάχανο
1ξυνόμηλο
Για την sauce
Ελαιόλαδο
Λίγο ξύδι

1κ.σ.μέλι
1κ.σ. μουστάρδα
Εκτέλεση
Αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο και το ψήνουμε στο γκριλ. Στη συνέχεια, το κόβουμε σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε σε σαλατιέρα το λάχανο, προσθέτουμε το κοτόπουλο και το μήλο κομμένο σε κυβάκια ή πολύ λεπτές φέτες. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ που έχουμε φτιάξει χτυπώντας καλά σε σέικερ το ελαιόλαδο με το ξύδι, το μέλι και τη μουστάρδα.



 


















ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
...γιατί το κόκκινο λάχανο δεν είναι μόνο για σαλάτα...


υλικά
ένα κόκκινο λάχανο
2 κουτ. σούπας λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 ξινόμηλα
½ ποτήρι κρασιού ξίδι
1 ποτήρι κρασιού κρασί
2-3 γαρύφαλλα
2 μπαχάρια
αλάτι-πιπέρι
εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα τσιγαρίζετε με το λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Όταν τσιγαριστεί, ρίχνετε από πάνω το κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο,και το σκεπάζετε με φέτες από ξινόμηλα καθαρισμένα.
Προσθέτετε όλα τα άλλα υλικά, και τ’ αφήνετε να σιγοψηθούν 1 ώρα, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Μπορείτε να συνοδεύσετε κρέας, κοτόπουλο ή να το απολαύσετε σκέτο.
                                                                                                                                                ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!























































































































 
















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου