Συμβουλές

                                         

και για αυτούς που νηστεύουν…

 

Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία, κάνει καλό στο σώμα μας, είναι ευκαιρία για αποτοξίνωση και μείωση της χοληστερόλης.

 Πρέπει όμως να τηρούμε κάποιους κανόνες για να έχουμε πάντα καλή υγεία. 

Όταν ακολουθούμε τις νηστείες, απέχουμε συνήθως από όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και το ψάρι.  Έτσι καταναλώνουμε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και όσπρια, τα οποία φυσικά κάνουν πολύ καλό στην υγεία και τον οργανισμό μας, δινοντάς μας πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Εφοσον δεν έχουμε προβλήματα υγείας κι εφόσον κάνουμε μια σωστή διατροφή που θα περιέχει μια ποικιλία από τα παραπάνω, μαζί με ξηρούς καρπούς και δημητριακά, η διατροφή κατά τη νηστεία θεωρείτε επαρκής σε διατροφικά στοιχεία.

 Θα πρέπει να τρώμε λαχανικά , ώστε να παίρνουμε την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου που άλλες μέρες παίρνουμε από το κρέας. Συνδυάστε τα με όσπρια και φρούτα με βιταμίνη C που βοηθούν στην απορρόφησή του.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Η νηστεία, όπως μαρτυρούν ιστορικές πηγές, είναι συνήθεια πολλών λαών από τους αρχαίους χρόνους. Ο Ηρόδοτος κάνει αναφορά στους Αιγυπτίους, λέγοντας ότι υποβάλλονταν σε νηστεία, κυρίως στις μεγάλες εορτές της Ίσιδας, για λόγους τόσο θρησκευτικούς όσο και υγιεινής.

Στους αρχαίους Έλληνες η νηστεία ήταν μάλλον περιορισμένη σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, σε αντίθεση με τη λιτότητα στη δίαιτα, που ήταν περισσότερο διαδεδομένη. Νηστεία ακολουθούσαν κυρίως οι ιερείς, οι βασιλείς και άλλοι αξιωματούχοι, που επρόκειτο να τελέσουν θυσία. Ιδιότυπες νηστείες είχαν καθιερώσει διάφορες θρησκευτικές και φιλοσοφικές σχολές, που είχαν όμως απήχηση μόνον στον κύκλο των οπαδών τους. Οι Ρωμαίοι νήστευαν κυρίως σε περιόδους κρίσεων, για να προκαλέσουν τη θεία βοήθεια.

Με τη μία ή την άλλη μορφή, η νηστεία ως εκούσια αποχή από συγκεκριμένες τροφές ή επίσης εκούσια αποχή από τη σίτιση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εμφανίζεται σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς, διαχρονικά.

Έχετε πρόβλημα να πλύνετε το σπανάκι;

Πιάνετε όλη την τούφα του σπανακιού στο χέρι σας και αφήνετε να προεξέχει μόνο η ρίζα. Κόβετε τη ρίζα με το μαχαίρι και ρίχνετε την τούφα σε μια λεκανίτσα με νερό. Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζετε με τις υπόλοιπες σπανακοτουφίτσες.

Όταν τελειώσετε, βουτάτε τα χέρια μέσα στην λεκάνη και τα φέρνετε γύρες για να φύγουν τα χώματα. Παίρνετε το σπανάκι μέσα από τη λεκανίτσα και το βάζετε σε ένα σουρωτήρι, ώστε όλες οι βρωμιές να μείνουν στη λεκάνη. Αδειάζετε το βρώμικο νερό της λεκάνης, ξαναβάζετε νερό με  αλάτι και ξαναρίχνετε μέσα το σπανάκι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία. Τώρα το σπανάκι σας θα είναι καθαρό.

  Τις ρίζες από το σπανάκι μην τις πετάξετε!

Δοκιμάστε να τις ζεματίσετε σε νερό που ήδη βράζει (έτσι δεν θα χάσουν και το πράσινο χρώμα τους) και να τις βράσετε για λίγο – όπως κάνετε με τα χόρτα- και σερβίρετε κατά τον ίδιο τρόπο, με ελαιόλαδο, αλάτι και λεμόνι! Προσοχή,μην τις παραβράσετε! Είναι μια πεντανόστιμη σαλάτα, γεμάτη βιταμίνες!

 

O σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μια μορφή (μη αιμικός σίδηρος) που δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό. Το μυστικό για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).

 Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεΐνης (καροτενοειδές αντιοξειδωτικό) που περιέχει το σπανάκι, προσθέστε ελαιόλαδο. Oι έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφησή του.

Σπιτικοί Κύβοι Λαχανικών



Έχετε ένα κολοκυθάκι, μια πατάτα, δυο καρότα, λίγο άνηθο, πράσο, σέλινο, ντομάτες, που είναι έτοιμα να χαλάσουν; Σας έμεινε μισό κρεμμύδι; Χρειαστήκατε την μισή πιπεριά και περίσσεψε η υπόλοιπη; Πλύνατε τον μαϊντανό και τελικά δεν τον χρειαστήκατε όλο;

Έχετε κομμάτια,- που παραδοσιακά πετάτε- όπως οι άκρες από τα κολοκυθάκια ή τα καρότα, τα κοτσάνια από τα μπρόκολα ή το κουνουπίδι, τα πράσινα φύλλα που βρίσκονται γύρω από τα κουνουπίδια, τα φλούδια από τα καρότα και τις πατάτες κ.α.  Προϋπόθεση, να είναι πολύ  καλά πλυμένα.  Οποιοδήποτε λαχανικό στο ψυγείο μας, για το οποίο δεν έχουμε άμεσα σχέδια, να το μαγειρέψουμε ή που κινδυνεύει να μπαγιατέψει, αν δεν μαγειρευτεί τώρα, είναι και η τέλεια επιλογή για τον ζωμό σας.Βράστε τα με αρωματικά φυτά και καρυκεύματα και φτιάξτε τον δικό σας σπιτικό ζωμό λαχανικών. Βάλτε τον ζωμό στις παγοθήκες, στην κατάψυξη και χρησιμοποιήστε τους κύβους στα φαγητά και τις σάλτσες σας!

Δεν υπάρχει τέλος στο είδος και τον αριθμό των υλικών, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  για να φτιάξετε  τους δικούς σας, σπιτικούς κύβους λαχανικών. Κρεμμύδια, καρότα, σκόρδα, πράσα, πατάτες, σέλινο, μαϊντανός, μανιτάρια, μπρόκολα, κολοκυθάκια, πιπεριές, σπανάκι, αρακάς, ντομάτες κ.α.

Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα λαχανικά, που επιλέξατε, καθαρά και πολύ καλά πλυμένα. Προσθέστε νερό, μόλις που να τα σκεπάζει. Βράστε τα λαχανικά σκεπασμένα, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά και αρωματικά φυτά (δυόσμος, ρίγανη, δάφνη κ.α.) και αφήστε τα να βράσουν άλλη μισή ώρα σε δυνατή φωτιά, με ανοιχτή την κατσαρόλα, να εξατμιστεί όσο περισσότερο νερό γίνεται. Σουρώστε τον ζωμό μέσα από μια σίτα, πιέζοντας τα λαχανικά, να βγάλουν όλο το ζουμί τους. Αυτό το βήμα είναι ουσιώδες για να είναι ο ζωμός διάφανος και επομένως κατάλληλος για πολλές χρήσεις. Πετάξτε τα λαχανικά, αδειάστε τον ζωμό σε παγοθήκες και βάλτε τον στην κατάψυξη.

 Θα διατηρηθεί εκεί, περίπου 2 μήνες.

Πλεονέκτημα: Μια πολύ υγιεινή επιλογή, που αντικαθιστά τους έτοιμους κύβους και παράλληλα αξιοποιεί υλικά, που θα πετάγαμε!


                                            ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα στη διατροφή του παιδιού, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, Α, Β6, Κ, φολικό οξύ, και ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Ταυτόχρονα, οι ευεργετικές τους ιδιότητες οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν περίπου 2-3 μερίδες λαχανικών την ημέρα. Η μερίδα δεν πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος της παλάμης των παιδιών και αυξάνεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε παιδί αποκτά τις συνήθειες και τις γευστικές προτιμήσεις της οικογένειάς του.

Γι αυτό ας βρούμε χρόνο να τρώμε μαζί σαν οικογένεια κάποιες φορές την εβδομάδα,(είναι χρήσιμο και για πολλούς άλλους λόγους). Ας συνηθίσουμε τη μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας πολλά φρούτα , λαχανικά, δημητριακά και όσπρια, λίγο κόκκινο κρέας και φυτικά έλαια.

Το πλέον δύσκολο είναι να συνηθίσουν τα παιδιά να τρώνε φρούτα και λαχανικά



·         Προσφέρετε κομμένα σε ραβδάκια, τραγανά λαχανικά.

·         Χρησιμοποιήστε blender για να προσθέσετε λαχανικά σε σούπες και σάλτσες ή σερβίρετέ τα ως πουρέ στην άκρη του πιάτου.

·         Ανακατέψτε μικρά κομμάτια λαχανικών με ρύζι ή ζυμαρικά και τυρί.

·         Αφήστε το παιδί να προετοιμάσει το γεύμα του.

·         Σερβίρετε στα παιδιά κάθε μέρα ένα πιάτο με πολλά χρώματα, όπως λαχανικά, ρύζι ή πατάτα.

·         Σχεδιάστε στο πιάτο τους ένα χαρούμενο πρόσωπο με το φαγητό που πρέπει να φάνε.

·         Φτιάξτε τους κέικ καρότου.

·         Επισκεφθείτε μαζί τους ένα αγρόκτημα.

·         Ικανοποιείστε τις επιθυμίες τους. Βρείτε ποια λαχανικά προτιμούν και σερβίρετε με τον τρόπο που τους αρέσει.

·         "Πιάστε" τα παιδιά σε μια στιγμή αδυναμίας. Σερβίρετε τη σαλάτα ξεχωριστά στην αρχή του γεύματος τη στιγμή που θα είναι περισσότερο πεινασμένα.

·         Σερβίρετε σε μικρό μπολάκι τα αγαπημένα του λαχανικά και σταδιακά αυξάνετε την ποσότητα και την ποικιλία των λαχανικών, ανακατεύοντας εκείνα που προτιμά με άλλα που αποφεύγει

·         Σερβίρετε τα λαχανικά με διάφορα συνοδευτικά.

·         Σερβίρετε τα μπρόκολα και το κουνουπίδι περιχυμένα με λιωμένο τυρί.

·         Προσθέστε ψημένα αμύγδαλα στα φρέσκα φασολάκια.

·         Ρίξτε στα καρότα ψημένους σπόρους σουσαμιού και λίγη σάλτσα σόγιας.

·         Σερβίρετε αβγά σφιχτά, κομμένα σε φέτες πάνω σε σπανάκι.

·         Επίσης σερβίρετε τα ζυμαρικά με πέστο (σάλτσα από βασιλικό, λάδι κουκουνάρια, σκόρδο και τυρί παρμεζάνα ).

·         Φτιάξτε σπανακόπιτα.

·         Δοκιμάστε να δώσετε στα παιδιά όχι μόνο μαλακά και μαγειρεμένα, αλλά και φρέσκα, τραγανά λαχανικά (στικς αγγουριού και καρότου) τα οποία θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ντιπ γιαουρτιού ή τζατζίκι. Μπορείτε επίσης, να φτιάξετε σάντουϊτς με ψωμί του τοστ και τυρί, προσθέτοντας ντομάτα ή μαρούλι.

·         Εφαρμόστε το ‘κάνε ότι κάνω’ και όχι το ‘κάνε ότι λέω’. Οι γονείς αποτελούν καθοριστικό πρότυπο για το παιδί, οπότε οι συμπεριφορές σας θα το βοηθήσουν να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Και μην ξεχνάτε πως οι πράξεις είναι ισχυρότερες και πιο αποτελεσματικές από τις λεκτικές νουθεσίες, οι οποίες μάλλον αυξάνουν τις αντιστάσεις, παρά βοηθούν.

·         Όποτε το παιδί καταναλώνει τα λαχανικά, μπορείτε να το επιβραβεύσετε με αυτοκόλλητα. Αυτή είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και στα σχολεία.

·         Ωφέλιμη μπορεί να είναι και η παρασκευή φρέσκων χυμών, μέσα στους οποίους, εκτός από φρούτα μπορείτε να προσθέσετε και μικρή ποσότητα λαχανικών, όπως για παράδειγμα φρέσκο χυμό με πορτοκάλι και λίγο καρότο.

·         Μπορείτε να δοκιμάσετε καινούργιες συνταγές, όπως πατάτες στο φούρνο με ψιλοκομμένα λαχανικά, κρέας με λαχανικά αντί για πατάτες, μπρόκολο ή σπανάκι στο φούρνο, με τριμμένο τυρί. 



Παροτρύνετε το παιδί σας να καταναλώνει λαχανικά, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της μίμησης και της επιβράβευσης. Είναι στο χέρι των γονέων να διασφαλίσουν τη μελλοντική καλή υγεία και σωστή διατροφική συμπεριφορά των παιδιών τους, εντάσσοντας τα λαχανικά σε επαρκή ποσότητα και ποικιλία στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.










Πως θα διατηρήσω φρέσκα τα λαχανικά μου;

Λαχανικά που δεν χρειάζονται ψυγείο

Μερικά λαχανικά μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για μερικές μέρες. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να φυλαχτούν σε σκοτεινό μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το πολύ φως και τη ζέστη. Συγκεκριμένα:


Κρεμμύδια  πατάτες: Δε χρειάζονται ψυγείο. Απλώς ένα σκοτεινό μέρος, χωρίς υγρασία.


Ντομάτες: Οι ντομάτες χάνουν από τη γεύση τους όταν τις βάζουμε στο ψυγείο. Προτιμότερο είναι να τις αποθηκεύσετε σε δροσερό σημείο(10-20 °C). Θα κρατήσουν περισσότερο εάν τις βάλετε με το κοτσάνι προς τα κάτω, πάνω σε χαρτί κουζίνας.



Λαχανικά που χρειάζονται ψυγείο

Παντζάρι, καρότο και ραπανάκι: Κόψτε την πράσινη κορυφή τους και φυλάξτε τα σε μια σακούλα ή σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και τα προστατεύει από την υγρασία.

Αγγούρι, κολοκυθάκι: Φυλάξτε τα σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο και φροντίστε να μην έχουν υγρασία.

Φυλλώδη λαχανικά: Αυτά χρειάζονται ειδική προσοχή. Πλύνετε προσεκτικά τα φύλλα τους, απλώστε στον πάγκο της κουζίνας χαρτιά και αφήστε τα εκεί να στεγνώσουν. Έπειτα αποθηκεύστε τα σε μια πλαστική σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο.
Ή δέστε το μαρούλι τις ρόκες και τα μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός, μέντα, δυόσμος) σε ματσάκια, τοποθετήστε τα σε ποτήρια με λίγο νερό και αφήστε τα στο ψυγείο. Έτσι, δεν θα μαραθούν ακόμα και αν τα κρατήσετε για μία εβδομάδα.

Πιπεριές: Να τις φυλάτε στο ψυγείο, δίχως να τις πλένετε. Τις πράσινες και τις κόκκινες να τις φυλάτε σε πλαστική σακούλα: οι πράσινες θα αντέξουν για 1 εβδομάδα περίπου, ενώ οι κόκκινες πρέπει να καταναλώνονται εντός 4-5 ημερών. Οι φρέσκιες, καυτερές πιπεριές πρέπει να τυλίγονται με χαρτοπετσέτα ή ρολό κουζίνας.

 Κρεμμυδάκια: Διατηρούνται στο ψυγείο σε μια σφραγισμένη σακούλα.


Μελιτζάνα: Διατηρείται στο ψυγείο σε μια διάτρητη πλαστική σακούλα.
Καλαμπόκι: Προτιμήστε να το φυλάτε με τη φλούδα του στο ψυγείο, η οποία το βοηθά να μην ξεραθεί.
Μανιτάρια: Χωρίς να τα πλύνετε, τοποθετήστε τα σε μια χάρτινη σακούλα και φυλάξτε τα εντός ψυγείου.

Φασολάκια: Αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα φυλάξτε τα σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο, χωρίς να κόψετε τις άκρες τους.
Κουνουπίδι: Αντέχει έως 1 εβδομάδα στο ψυγείο, αρκεί να μην έχει πλυθεί και να είναι κλεισμένο μέσα σε πλαστική σακούλα.
Μπρόκολο. Πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 4-5 μέρες από τη στιγμή που θα το βάλετε στο ψυγείο – χωρίς να το πλύνετε και κλεισμένο σε σακούλα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:

Είναι πολύ σημαντικό να αποθηκεύετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σε ξεχωριστές σακούλες, έτσι ώστε να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής τους. Λόγω του ότι απελευθερώνουν ένα άοσμο αέριο, το αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης άλλων φρούτων και λαχανικών που βρίσκονται κοντά, μπορεί να οδηγήσει πολλά τρόφιμα στο να χαλάσουν γρηγορότερα. Μερικά λαχανικά, μάλιστα, όπως το σπανάκι, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες αιθυλενίου, προκαλώντας την… καταστροφή στα υπόλοιπα λαχανικά.
Η ιδανικότερη θερμοκρασία συντήρησης για τα λαχανικά είναι 5 βαθμοί Κελσίου, όσο δηλαδή η συντήρηση του ψυγείου.
Να προτιμάτε τις ειδικές θέσεις για φρούτα και λαχανικά, μακριά από ωμά κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά, για να μην επιμολυνθούν.

Tip: Βάλτε τις πατάτες στο ψυγείο: Οι πατάτες απορροφούν τις μυρωδιές από τα μαγειρευτά φαγητά καθώς επίσης και μερικά από τα αέρια του ψυγείου, βοηθώντας έτσι τα φρούτα και τα λαχανικά να μένουν φρέσκα για περισσότερο καιρό. Ωστόσο, πρέπει να τις αντικαθιστάτε μετά από λίγες μέρες.
Tip: Ανανεώστε τα φυλλώδη λαχανικά:

Μπορείτε να ανανεώσετε  εύκολα τα φυλλώδη λαχανικά, δίνοντάς τους  την χαμένη τους φρεσκάδα. Απλά τοποθετήστε τα φύλλα μαρουλιού ή  τα βότανα σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό! 2-3 λεπτά είναι αρκετά!






                                                    ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ

Οι πιο συνηθισμένοι εχθροί
Σαλιγκάρια: Τα σαλιγκάρια, που τρέφονται με τα τρυφερά μέρη των φυτών (φύλλα, νέους βλαστούς), δημιουργούν αρκετά προβλήματα. Για να τα κρατήσετε μακριά, ρίξτε στάχτη γύρω από τα φυτά που θέλετε να προστατεύσετε. Θυμηθείτε, όμως, να την ανανεώνετε κάθε φορά που βρέχεται.
Γυμνοσάλιαγκες: Αγαπούν τόσο πολύ την μπίρα, που μπορεί να πιουν μέχρι θανάτου. Αν ρίξετε σε ένα ρηχό σκεύος 3 δάχτυλα μπίρα, έχετε μια πρώτης τάξης παγίδα για γυμνοσάλιαγκες. Αλλά και το αλάτι είναι αποτελεσματικό απωθητικό για τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια. Προσέξτε μόνο να μην το ρίξετε κοντά στα φυτά και τα ξεράνετε.
Ακρίδα: Oι ακρίδες είναι επίμονες, αλλά μπορείτε να τις απωθήσετε με ένα απλό καυτερό διάλυμα που θα φτιάξετε για να ψεκάσετε τα φυτά σας: Βάλτε στο μπλέντερ δύο καυτερές πιπερίτσες, μια πράσινη πιπεριά, ένα μικρό κρεμμύδι και 1/4 του λίτρου νερό. Αναμείξτε, αφήστε το μείγμα να μείνει για ένα 24ωρο και στη συνέχεια σουρώστε και ψεκάστε με το υγρό.
Κάμπιες: Το σκόρδο, το κρεμμύδι και το σχοινόπρασο βοηθούν να απωθήσουμε τις κάμπιες. Μια απλή συνταγή με σκόρδο θα κρατήσει μακριά από τα φυτά σας τόσο τις κάμπιες όσο και άλλες προσβολές. Πάρτε 3-4 σκελίδες σκόρδο και αφήστε τις για 24 ώρες σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σουρώστε και προσθέστε 1/2 λίτρο νερό και λίγο υγρό σαπούνι. Τοποθετήστε το διάλυμα σε γυάλινο βάζο και όποτε χρειάζεται τοποθετήστε 1 μέρος του διαλύματος σε 20 μέρη νερού και ψεκάστε τα φυτά που έχουν προσβληθεί.
Κουνούπια και μύγες: Κρατήστε τα κουνούπια και τις μύγες μακριά από τον κήπο και το μπαλκόνι σας φυτεύοντας στα παρτέρια ή στις γλάστρες σας βασιλικό, αρμπαρόριζα, δενδρολίβανο, αρτεμισία. Επίσης, το διάλυμα του σκόρδου που αναφέραμε λειτουργεί αποτελεσματικά ενάντια και στα κουνούπια.
Νηματώδεις: Είναι μικροοργανισμοί που προσβάλλουν τις ρίζες των φυτών. Μπορείτε να τους κρατήσετε μακριά από τον κήπο, φυτεύοντας κατιφέ ή ντάλια κοντά στα φυτά. Επιπλέον, τοποθετήστε στις γλάστρες σας οργανική ουσία (π.χ. κοπριά), που ενθαρρύνει την ανάπτυξη μυκήτων που καταστρέφουν τους νηματώδεις.
Τετράνυχος: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν εμφανιστεί τετράνυχος (κόκκινη αράχνη) είναι να ξεπλύνουμε καλά τα φυτά μας με νερό υπό πίεση. Αν παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα παραμένει, ψεκάζουμε τα φυτά με το διάλυμα του σκόρδου ή των καυτερών πιπεριών. Επίσης, θυμηθείτε ότι οι πασχαλίτσες και οι τσουκνίδες είναι φυσικοί εχθροί του τετράνυχου, οπότε, αν έχετε μια τέτοια προσβολή, μην τις βγάζετε από το χώρο.
Μελίγκρα: Πιθανώς την άνοιξη κάποιο από τα φυτά να παρουσιάσει μελίγκρα, την οποία μπορείτε επίσης να απομακρύνετε επαναλαμβάνοντας για κάποιες μέρες ένα καλό πλύσιμο του φυτού με νερό. Μπορείτε, ακόμα, να μουλιάσετε στο νερό λίγο καπνό και μετά από μερικές μέρες να το σουρώσετε και να προσθέσετε στο υγρό που θα κρατήσετε λίγο σαπούνι. Με το διάλυμα αυτό ψεκάστε το φυτό σας μία ή δύο φορές τη μέρα. Τέλος, αν υπάρχουν τσουκνίδες στις γλάστρες και στα παρτέρια σας, αφήστε τις γιατί η μελίγκρα δεν τις αγαπά.

Ωίδιο ή στάχτωμα: O μύκητας αυτός, που προσβάλλει αρκετά είδη φυτών, μπορεί να καταπολεμηθεί με το θειάφι. Διαλύστε θειάφι στο νερό και ψεκάστε με αυτό το φυτό.

Φυτά και μπαχαρικά που κρατούν τα έντομα μακριά


Βασιλικός, θυμάρι, γλυκάνισος, δάφνη, αρμπαρόριζα, δεντρολίβανο: Απωθούν μύγες, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα.
Λεβάντα, μέντα: Κρατούν το σκόρο μακριά από την ντουλάπα.
Δυόσμος: Κρατά τα μυρμήγκια μακριά.
Λεβάντα, φασκόμηλο: Κρατούν τα τσιμπούρια μακριά.
Πιπέρι καυτερό (καγιέν): Κρατά μακριά από τα φυτά μας έντομα και μικρά ζώα.
Αλάτι: Κρατά μακριά από τα φυτά μας τους γυμνοσάλιαγκες. Κρατήστε το όμως μακριά από το φυτό και ρίξτε το μόνο στο χώμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου